Wacker Chemicals Norway AS - Holla

Wacker Chemicals Norway AS
Wacker Chemicals Norway AS sitt smelteverk ligger på Holla like ved Kyrksæterøra i Heim kommune i Trøndelag. I årtier har hjørnesteinsbedriften sysselsatt hundrevis i regionen. Smelteverket er et høyteknologisk industrianlegg hvor det kontinuerlig arbeides med forbedringsprosesser. I 2019 åpnet de verdens største ovn for silisiumsproduksjon, og innen 2030 er ambisjonen å bli karbonnøytral!
En hjørnestein i regionen
Smelteverket på Holla ble etablert på begynnelsen av 1960-tallet. På 90-tallet begynte de samarbeidet med Wacker, og etter flerevellykkede år kjøpte Wacker Chemie i 2010 smelteverket på Holla. Wacker Chemie er et internasjonalt konsern med over 13.500 ansatte, og fabrikken på Holla i Norge er konsernets eneste silisiumsverk.
Så langt har tyske Wacker, som kjøpte smelteverket av Fesil i 2010, investert ca. 4 milliarder kroner i industrianlegget, og ytterligere store investeringer vurderes.
Produserer silisium til over 3 000 sluttprodukter
Fabrikken har i dag en årlig produksjonskapasitet på 80 000 tonn silisium og 40 000 tonn mikrosilika, som blir levert til andre deler av konsernet. Silisiumet ender opp i over 3 000 sluttprodukter – i alt fra Toro-posen, sjampoen og tannkremen til mikrochiper i mobiltelefoner og datamaskiner.
I tillegg brukes silisium til å produsere batterier, solceller og vindturbiner, som betyr at det er en helt avgjørende innsatsfaktor for den energiomstillingen som verden skal gjennom. Det er en kritisk råvare, som Wacker ønsker å produsere i Europa. Og er det en ting Europa trenger, særlig nå, er det egen industriproduksjon.
Smelteverket kan bidra til ett av de størsteutslippskuttene i norsk industrihistorie
Wacker Holla har satt seg som mål å bli klimanøytral innen 2030. Ved å bytte ut fossilt kull med klimavennlig biokarbon i stor skala, kan smelteverket medvirke til ett av de aller største utslippskuttene i norsk industrihistorie.
Enova støtter også pilotprosjektet med 80 millioner kroner, og har forventninger om at effekten og overføringsverdien til resten av bransjen vil være stor. Bioandelen skal økes gradvis etter hvert som nye produksjonsformer testes ut.
I tillegg produserer fabrikken et annet viktig biprodukt: Ved 650 grader celsius, produseres nemlig ubrukt varme. Det kan gi rimelig energi til alt fra eksisterende industri, drivhus og svømmehaller til produksjon av fiskefor og pellets, og Wacker jobber nå med å se på hvordan overskuddsvarmen kan komme best til nytte lokalt.
Med tilgang på mer kraft kan produksjonen dobles innen 2032
Wacker-konsernet har fremoverlente planer for hvordan de skal kutte utslipp og samtidig opprettholde og styrke konkurransekraften i omstillingen til lavutslippssamfunnet.
Derfor har de også satt seg som mål å utvide produksjonskapasiteten med minimum 50 prosent innen 2032.
Det gjør at produksjonen kan økes fra 82 000 til 200 000 tonn silisium, som også er et viktig bidrag for å redusere klimagassutslippene.
Lykkes Wacker med utvidelsen og omstillingen, vil det styrke smelteverkets posisjon som verdiskaper i regionen, bidra til ny industriutvikling, skape større ringvirkninger, trygg sysselsetting og et enda rikere arbeidsmarked i regionen.
Smelteverket har i dag et kraftbehov på i overkant av 120 MW. Med de planlagte investeringene, vil behovet ligge på nærmere 200 MW innen 2032. Det tilsvarer kraftbehovet til Trondheim by på en vanlig dag.
En av de viktigste forutsetningene for en vellykket utvidelse og omstilling, er derfor tilgang på nok kraft til forutsigbar og konkurransedyktig pris.
Antall ansatte: 238
Årlige CO2-utslipp: 430 000 tonn
Eier: Wacker Chemie AG